Нено Димов: Пирин няма да се застроява

Община Банско ще изработи устройствен план за зоната, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за съответствие

Нено Димов: Пирин няма да се застроява

Снимка: Фейсбук Георги Икономов

Пирин няма да се застроява. Това подчерта още веднъж министърът на околната среда и водите Нено Димов на съвместна пресконференция с кмета на Банско Георги Икономов по повод решението на кабинета да разреши изграждането на втори лифт в курорта с изменение на плана за управление на природния парк.

"С изменението, което беше направено на 28 декември, се разрешава строителство само в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0.6% в ски зоната в Добринище. Тоест - говорим за 2.6 %, като става дума единствено за спортна и съпътстваща я инфраструктура, и никакво друго строителство – нито хотели, нито ресторанти", обясни министърът, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че днешното му посещение в Банско е във връзка с второто решение, което е приело Министерски съвет, а именно да провери какви са максимално бързите стъпки, които могат да бъдат направени, така че, ако има инвестиционно намерение за изграждането на втори лифт в Банско, то да се случи в максимални кратки срокове.

„Това, което уточнихме днес е, че Община Банско има следващо задължение да изработи устройствен план за зоната, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за съответствие", обясни министърът.

Министърът подчерта, че конкретните инвестиционни предложения също ще подлежат на оценка за въздействието върху околната среда, като тези процедури ще включват в себе си обществено обсъждане, в което всеки заинтересован може да изрази становище.

Димов допълни, че на 3 януари 2018 година в лайв видео в една от социалните мрежи ще отговаря на всички, които имат въпроси, свързани с темата.

"Искам ясно да заявя, че аз като кмет няма да допусна никакво друго застрояване в планината, освен спортна инфраструктура. Ще спазим всички изисквания на закона при изработката на устройствения план, защото ние, местните, сме стопаните на тази планина. Гарантирам, че нито едно дърво в повече няма да бъде изсечено от необходимото. Ние сме хората, които сме израснали тук и се грижим за Пирин. Готови сме да защитим бъдещето си с протести и на жълтите павета в София. В крайна сметка няма да позволим на шепа псевдо еколози да решават съдбата на българските планински региони",  написа след срещата в профила си във Фейсбук кметът Икономов.
Коментари: 0