Тръмп реши: САЩ излиза от „катастрофалното“ споразумение с Иран

Американският президент официално обяви оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение

Тръмп реши: САЩ излиза от „катастрофалното“ споразумение с Иран

Снимка: БТА

2075 ~ 1 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп официално обяви, че оттегля Съединените щати от ядрената сделка с Иран, предава France Press. Той определи споразумението като „катастрофално“. 

Международното ядрено споразумение бе подписано през 2015 г. То цели да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие. 

„Днес обявявам, че САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран“, каза Тръмп. Той направи своето изявление от Белия дом.

Държавният глава изтъкна, че ядреното споразумение е „ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи“. 

Както се очакваше Тръмп посочи, че ще възстанови санкциите на САЩ срещу Техеран. Toй предупреди за сериозни последици за Иран, ако той създаде ядрена бомба и изтъкна, че Иран заслужава „по-добро правителство“.

Според Тръмп един ден иранците „ще поискат да сключат нова и трайна сделка“ и „когато го направят, ще съм готов, благоразположен и в състояние“ да я сключа, предава Associated Press.

Световните лидери и представителите на различни държави не се забавиха с реакциите си по казуса. 

Европейският съюз е решен да запази ядреното споразумение с Иран, заяви шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от ДПА.

Еманюел Макрон заяви, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран. 

По-рано се появи информация, че двамата с Доналд Тръмп са говорили по телефона и по време на разговора им американският президент е уведомил френския си колега за своето решение. От Елисейския дворец побързаха да опровергаят информацията. 

Излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран бе подкрепено от Израел и Саудитска Арабия, които са традиционни поддръжници на американската държава. 
Коментари: 0