Тръмп призовава за \"доброто старо глобално затопляне\"

Американският президент отново използва климатичните условия, за да изрази скептицизма си по отношение на изменението на климата и да критикува Парижкото споразумение

Тръмп призовава за \
1180 ~ 2 мин. четене

Американският президент Доналд Тръмп отново използва климатичните условия, за да изрази скептицизма си по отношение на изменението на климата и да критикува Парижкото споразумение.

Преди време той го отхвърли като "измама", създадена от китайците, за да унищожат американските работни места, но в момента Доналд Тръмп е наясно с "доброто старо глобално затопляне".

По време на почивка във Флорида в четвъртък, президентът на САЩ се запита дали глобалното затопляне може да не е такъв проблем в края на краищата.

"По източното крайбрежие новогодишната нощ може да стане НАЙ-СТУДЕНАТА в историята", написа Тръмп в Twitter. "Навярно бихме могли да използваме малко от това добро старо глобално затопляне. За да се предпази от него нашата страна, но не и никоя друга страна, се готвеше да плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. Обличайте се топло!",

Така той отново подхвана две от любимите си теми: сливането на времето с климата, както и предполагаемата цена за американския данъкоплатец на парижкото споразумение за климата, от което той потвърди, че САЩ ще се оттеглят.

И двете са добре износени теми от онлайн репертоара на президента. Още през 2012 г. той написа: "Замръзваме и вали сняг в Ню Йорк - имаме нужда от глобално затопляне".

Учените обаче отдавна предупреждават да не се използват индивидуални метеорологични събития, за да се обмисли съществуването или не на глобалното затопляне, тъй като времето се отнася за атмосферните условия през кратък период от време, докато климатът е свързан с по-дългосрочни климатични модели.

Климатолог от Университета в Нов Южен Уелс, нарече коментара на Тръмп "невероятно погрешно схващане за начина, по който функционира земният климат". Или, както казва Дейвид Кароли, учен по климата от университета в Мелбърн: "Зимата е в САЩ. Студената температура е обичайна през зимата".

Подкрепи Economic.bg