Тръмп: Ще има последствия за фирмите, напускащи САЩ

Компаниите получават данъчни облекчения, ако запазят заводите си в Америка

Тръмп: Ще има последствия за фирмите, напускащи САЩ
236 ~ 2 мин. четене

Фирмите, които напускат САЩ, за да произвеждат продукта си в други държави заради по-ниските разходи, ще си понесат последствията. Това предупреждение отправи новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от американски медии. 

„Фирмите няма да продължават да напускат САЩ, без да има последствия. Свърши се с това. Край вече“, заяви Тръмп на посещение в завод в Индианаполис, щата Индиана, за който твърди, че е спрял преместването му и е спасил над 1000 работни места.

Заводът Carrier произвежда уреди за отопление, вентилация и климатизация. Тръмп го превърна във въплъщение на предизборното си обещание да запази и дори да върне в САЩ фирми и фабрики, които са делокализирали милиони работни места в Мексико, Китай и други страни през последните няколко десетилетия.

Милиардерът разказа подробно как в телефонен разговор е накарал ръководителя на завода Грегъри Хейс да запази работните места и производството на фабриката, която щеше да бъде изцяло преместена в Мексико.

Американските власти ще предоставят на компанията данъчни облекчения в размер на 7 млрд. долара за следващото десетилетие в замяна на „запазване на работни места и капиталови инвестиции“. 

Компанията ще запази 1100 работни места – 800 работници и 300 служители в научноизследователските центрове и централата на фирмата и ще инвестира 16 млн. долара в завода. Около 1300 работни места все пак ще бъдат преместени в Мексико.   

„Искам всички други компании да знаят, че ще направим страхотни неща за бизнеса. Вече няма причина да напускат. Те могат да напуснат един щат и да отидат в друг и да сключват различни договори с различни щати, но напускането на страната ще стане много, много трудно“, предупреди Тръмп.

Според някои обаче поведението на новоизбрания президент дава лош сигнал за бизнеса и поставя работните места под заплаха, „давайки сигнал на всяка корпорация в Америка, че може да заплаши да премести работни места в чужбина, само за да получи данъчни облекчения и стимули“.  

Подкрепи Economic.bg