Тръмп започва битка срещу търговския дефицит на САЩ

В петък американският президент ще подпише две изпълнителни заповеди, с които ще започне да се търси решение на проблема

Тръмп започва битка срещу търговския дефицит на САЩ
864 ~ 1 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп ще подпише две изпълнителни заповеди в петък, с които ще „атакува“ търговския дефицит на страната. Целта на новата администрация е да се справи с някои проблеми като неефективните търговски споразумения, кражба на интелектуална собственост и близо 2.8 млрд. долара неплатени задължения.

Представители на администрацията са изтъкнали, че подготвените мерки са най-всеобхватният опит в съвременната история да се отговори на търговския дефицит.

„Тези действия имат за цел да покажат на целия свят, че президентът изпълнява своите предизборни обещания“, коментира министърът на търговията Уилбър Рос, който говори пред репортери в Белия дом в четвъртък. Той ще бъде натоварен с отговорността да идентифицира основните причини за търговския дефицит по държави, продукти и изделия - едно изследване, което може да доведе до правни действия или предоговаряне на търговски сделки.

Подписването на двата указа ще се случи само седмица преди срещата на Тръмп с китайския премиер Си Дзинпин. Американският президент вече обяви, че на нея ще бъдат дискутирани трудни въпроси относно търговските отношения на двете държави. Всъщност Китай е държавата, с която САЩ имат най-негативен баланс. През 2015 г. „дупката“ (разликата между вноса и износа) достигна рекордните 336.2 млрд. долара.
Подкрепи Economic.bg