11 трика как да подчиним околните

Вие знаете ли и други?

11 трика как да подчиним околните
5114 ~ 3 мин. четене
Има много начини да накарате хората около вас да направят това, което искате. Понякога дори не осъзнавате, че сте ги убедили. 

Ето 11 психологически трика, които може да използвате успешно, за да накарате хората да ви харесат, да се съгласят с вас или пък да купят вашите продукти. 

1. Използвайте примамлива алтернатива, за да накарате някого да купи определен продукт

Ако например имате два продукта и не успявате да продадете по-скъпия, добавете трета опция, чиято роля да е такава, че да направи по-скъпия продукт да изглежда по-съблазнителен. Третият вариант трябва да е на същата цена като по-скъпия продукт, но с по-лоши характеристики. 

2. Изберете неформална обстановка, за да накарате отсрещния човек да се държи по-малко егоистично

Хората обикновено са по-агресивни, когато са заобиколени от предмети, свързани с работата, например в офиса, отколкото когато са в неутрална среда.

3. Помогнете на някого предварително, за да разчитате, че след това и той ще ви свърши услуга

Дайте или направете нещо за някого, за да го накарате да се чувства длъжен да ви върне услугата след това. Когато той ви благодари, отговорете: "Разбира се, все пак за това са приятелите".

4. Имитирайте езика на тялото на отсрещния човек, за да го накарате да ви хареса

Просто копирайте начина, по който другият говори или седи, и така той несъзнателно ще ви хареса повече. Вероятно дори  няма да забележи, че го имитирате. 

5. Говорете бързо, за да накарате другия да се съгласи с вас

Ако някой не одобрява мнението ви по даден въпрос, говорете бързо, за да няма той достатъчно време да осмисли какво казвате. Ако пък сте на едно мнение, говорете бавно, за да го накарате да оцени казаното от вас. 

6. Обърквайте хората, за да ги накарате да изпълнят желанието ви

Вместо да казвате на околните, че 8 карти струват 3 лв., кажете им, срещу 300 ст. ще може да получи 8 карти. Така вниманието им ще бъде насочено да определят колко лв. са 300 ст. и ще приемат, че сделката е изгодна. 

7. Помолете за услуга някого, когато той е уморен

По този начин той няма да има достатъчно умствена енергия, за да ви откаже.

8. Сложете картина или изображение с очи, за да накарате другите да се държат етично

Така ще им създадете впечатление, че някой ги наблюдава. По този начин вероятността да върнат заетите от вас вещи е по-голяма.

9. Използвайте съществителни вместо глаголи, за да накарате другите да променят мнението си

Когато използвате съществителни имена, се акцентира на идентичността и принадлежността към определена група. Питайте: "Колко важно е за теб да бъдеш гласоподавател?", вместо "Колко важно е за теб да можеш да гласуваш?". 

10. Стряскайте околните, за да получите това, което искате

Тези, които изпитват уплаха и след това облекчение, обикновено отговарят положително на молби. Това се получава, защото съзнанието им е ангажирано да мислят за потенциалната заплаха. 

11. Акцентирайте върху ползите, които другият ще получи, а не върху загубите

Например ако продавате кола, трябва да кажете: "Ще ти дам колата си за 2000 лв.", вместо "Искам 2000 лв. за колата".
Подкрепи Economic.bg