Цената на петрола тръгна нагоре след петъчния срив

Има все повече информации, че ОПЕК ще ограничи добива с 1 млн. барела дневно

Цената на петрола тръгна нагоре след петъчния срив

Снимка: Pixabay

След като в петък цената на бенчмарковия петрол сорт Брент се стигна о 59 долара в петък, в ранната азиатска сесия днес тя се покачи с 2% до над 60 долара за барел. Всъщност, миналият петък бе един от най-лошите за петрола за последните три години от гледна точка на цената, която в рамките на деня се срина с 8%. Този срив се дължеше от една страна на нарастващите запаси от суровината в САЩ, както и заради силното представяне на долара.

Днес обаче влияние започнаха да оказват новините, че на срещата на ОПЕК във Виена на 6 декември картелът ще вземе решение да ограничи добивите от началото на следващата година. Саудитска Арабия, която е най-големият производител в ОПЕК, настоява производството да бъде ограничено с поне 1 млн. барела дневно.

Статистиката показва, че през миналата седмица петролът сорт Брент е поевтинял общо с 12%. Ако пък вземем като база 3 октомври, когато бе пикът на цената, стойността на бенчмарковия нефт се е сринала с 32%.

„2018 г. очевидно отбеляза края на 10-годишния бичи пазар в Америка, което се дължи на затягането на финансовите условия в Азия (особено в Китай), а ние очакваме това да остане в сила през 2019 г.“, написа американската инвестиционна банка Morgan Stanley. „Все още обаче не смятаме, че сме в дъното на възходящия цикъл“, пише още.
Коментари: 0