Цената на петрола върви право надолу

Пазарът остава несигурен заради ръста на новозаразените и увеличаващите се запаси ан САЩ

Цената на петрола върви право надолу

Снимка: pixabay

1064 ~ 2 мин. четене

Цената на петрола падна в сряда сутрин, увеличавайки загубите от предишния ден, след като американските запаси от суров ръст нараснаха повече от очакваното, което повиши притесненията на инвеститорите от свръхпредлагане и понижи цените, предава Reuters.

Фючърсите на суровия Brent се понижи с 29 цента, или с 0.7% и се продава за 42.34 долара за барел. В същото време лекият американски суров петрол поевтиня с 35 цента, или 0.9%, до 40.02 долара за барел.

Запасите от петрол на Съединените американски щати се повишиха до 1.7 млн. барела през миналата седмица, което е доста над очакваните от анализаторите 300 000 барела.

Въпреки това американските запаси на бензин и дестилати се понижиха, показват данни на Американския петролен институт (API), увеличавайки оптимизва, че разходите за бензин започват да се увеличават тъй като много икономики по света вече се отвориха.

Глобалното потребление на петрол започна да се възстановява, тъй като икономиките излизат от блокиране, на фона на това, че Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и свързаните с тях производители - групата, известна като ОПЕК + - намалиха производството, а американските производители на шистов газ затвориха кланниците си. Все пак пазарът остава притеснен заради новите случаи на коронавирус в САЩ.

Новите случаи на COVID-19 са нараснали с 25% в Съединените щати през седмицата, приключила на 21 юни, а смъртният брой в Латинска Америка премина 100 000 във вторник, според анализ на Reuters .

Китай, най-големият вносител на суров петрол, също се очаква да забави вноса на суров петрол през третото тримесечие, след рекордни покупки през последните месеци, тъй като по-високите цени на петрола вредят на търсенето, а рафинерите се притесняват от втора вълна от коронавируса.

Подкрепи Economic.bg