Централната банка на Англия повиши лихвата за втори път за десетилетие

Марк Карни обяви, че ще има и следващи увеличения, но \"ограничено и постепенно\"

Централната банка на Англия повиши лихвата за втори път за десетилетие

Снимка: Pixabay

Английската централна банка повиши основния лихвен процент от 0.5 на 0.75%. Това е второто увеличение след кризисната 2009 г., когато АЦБ свали основната лихва до 0.25%. Предишното увеличение бе през ноември 2017 г. - с четвърт процентен пункт.

Днешният ход ще увеличи лихвените разходи за повече от 3.5 млн. жилищни ипотеки с плаващи лихви. Но ще бъде приветствано от спестителите, които през следващите месеци могат да се надяват на по-високи лихви по депозитите.

След последното повишение на лихвите през ноември обаче половината от спестовните сметки изобщо не са се повишавали, коментира медията.

Очакваше се Комитетът по паричната политика на банката да повиши лихвените проценти още през май, но това не се случи заради спада на икономиката.

Водена от гуверньора Марк Карни, банката вече е убедена, че понижението е временно и че икономическият растеж ще се възстанови от 0.2% през първото тримесечие до 0.4% през второто тримесечие и ще поддържа този темп през годината.

Bank of England се придържа към предишните си намерения за по-нататъшно нарастване на лихвения процент, но Карни заяви, че то ще бъде "ограничено и постепенно".
Коментари: 0