Централните банки работят заедно по цифровите валути на бъдещето

Дестабилизиращите ефекти на долара може да принудят централните банки да създадат своя собствена резервна валута

Централните банки работят заедно по цифровите валути на бъдещето

Снимка: pexels

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Банката на Англия и Европейската централна банка обявиха, че основните централни банки работят по създаването на собствени цифрови валути, предава Reuters. Новината идва на фона на нарастващия дебат около бъдещето на парите и кой ще има контрол над тях.

Централните банки на Великобритания, еврозоната, Япония, Швеция и Швейцария ще споделят опит в ново обединение, ръководена от бившия член на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре и подпомагано от Банката за международни разплащания.

Централните банки по света повишиха усилията си за създаване на свои собствени цифрови валути, притиснати от обявения от Facebook проект LibraКитайската централна банка изпъкна като първенец сред останалите, демонстрирайки стремеж да създаде собствен цифров портфейли. Подробностите за проекта обаче остават оскъдни.

„Алиансът ще оцени дигиталния проект икономически, функционално и технически, също както ще бъде безкомпромисен към трансграничната оперативна съвместимост, която притежава. Най-важното е, че ще споделят знания за нововъзникващите технологии“, се казва в изявление на централните банки.

Електроните пари са традиционните финанси, но в цифрова форма, издадени и управлявани от централната банка на дадена държава. За разлика от тях криптовалутите като Bitcoin се „печатат“ чрез решаване на сложни математически пъзели и се управляват от различни онлайн общности, вместо от централизиран орган.

Общото между криптовалутите и електроните пари е блокчейн технологията в основата им. Този метод позволява транзакциите да бъдат добавяни към база данни и достъпни в реално време от множество страни.

Миналата година управителят на технологичната компания BOE Марк Карни следи „дестабилизиращата“ роля на щатския долар в световната икономика, като каза, че централните банки може да се наложи да се обединят, за да създадат своя собствена резервна валута. Според него най-доброто решение би било диверсифицирана многополюсна финансова система, което може да бъде постигнато благодарение на технологиите.

Виртуалната валута на Facebook Libra беше най-коментираното предложение за електронен портфейл до този момент. От компанията се сблъскаха с множество съществени проблеми, за които тепърва трябва да търсят решение. 

Коментари: 0