Ципрас: Гърция вече не е европейската „черна овца”

Страната влезе в инициативата 16+1

Ципрас: Гърция вече не е европейската „черна овца”

Снимка: БТА

Гърция днес е страна, която всички признават, която излезе от икономическите трудности и проблеми, и си върна репутацията. Това каза премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас след присъединяването на държавата към инициативата 16+1. 

„Гърция преди четири години беше провалена държава, европейската „черна овца” без достъп до големите предизвикателства и събития в региона и в конфликт със съседите си”, коментира Ципрас, цитиран от агенция „Фокус”. 

Според него днес страна му е център на връзката между региона и стълб на стабилността, сигурността и сътрудничеството в североизточното Средиземноморие. Думите му идват след подписването на Договора от Преспа за смяната на името на македонската държава и ден, след като стана ясно, че Гърция се присъединява към 16+1, включваща Централна и Източна Европа и Китай. 

Гърция трябваше да се включи в нея още през 2012 г., но останалите тогава не приеха страната именно заради конфликта със северната ѝ съседка. Днешна Северна Македония бе част от организацията и по онова време. 

Коментари: 0