Ципрас направи промени в правителството

Те идват в момент на тежки преговори с кредиторите

Ципрас направи промени в правителството
384 ~ 2 мин. четене

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в състава на правителството в момент на тежки преговори с международните кредитори и спадаща популярност. 

Министрите, които запазват постовете си са външният министър Никос Кодзиас, министърът на отбраната Панос Каменос и министърът на финансите Евклидис Цакалотос. Андреас Ксантос остава начело на здравеопазването, а Янис Драгасакис остава вицепремиер.

Бившият министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис става министър на вътрешните работи. За министър на образованието, научните изследвания и религиозните въпроси е назначен Константинос Гавроглу, а досегашният титуляр Никос Филис, който влезе в сблъсъци с влиятелната Гръцка православна църква, напуска правителството.

Ефи Ахциоглу става министър на труда и социалното осигуряване, а за министър на правосъдието, прозрачността и правата на човека е назначен Ставрос Контонис. Министър на културата и спорта става Лидия Кониорду. За министър на инфраструктурата и транспорта е назначен Христос Спиртзис. Досегашният вътрешен министър Панайотис Курублис ще оглави министерството на морския флот и въпросите на островите, а министър на аграрното развитие и храните става Евангелос Апостолу, предава БНТ.

Министър на икономиката и развитието става Димитрис Пападимитриу, а досегашният титуляр Йоргос Статакис става министър на околната среда и енергетиката. 

Създадени са две нови министерства - на миграционната политика и на дигиталната политика, телекомуникацията и информацията. То ще се оглави от досегашния държавен министър Никос Папас. Ново отделно министерство на туризма ще се ръководи от Елена Кундура.

Досегашната говорителка на кабинета Олга Геровасили става министър на административната реформа, а новият правителствен говорител ще е Димитрис Тзанакопулос. Новият кабинет е с 49 члена, с трима повече от предишния. Новите министри ще положат клетва днес по обяд.

Подкрепи Economic.bg