Тук сме на точното място в точното време

През 2022 г. се очаква да започне растеж на икономиката и за България се задава десетилетие на ускорено развитие

Макс Гурвиц:

Тук сме на точното място в точното време

Снимка: Красимир Свраков

640 ~ 3 мин. четене
Автор: Тони Григорова

Българин по призвание – така Макс Гурвиц определя себе си.  Той е управляващ  съдружник във фонда за рисков капитал „Витоша венчър партнърс“,  избран от Фонда на фондовете в България да подпомага  развитието на стартиращи и млади компании. Мениджърският екип е интернационален – те са шестима, а имат седем различни гражданства. Ето неговия поглед на космополит, който за 10 години добре е опознал нашата трана с всичките й плюсове и минуси. Говори за България като българин, не като чужденец:

Имах късмет и всичко се подреди по хубав начин. Когато дойдох в България, бях натрупал известен опит и влязох в инвестиционния екип на фонда Eleven, подкрепящ стартиращи бизнеси. Мнозина не си дават сметка, че България е място на първопрохоство. Например инструментът Jeremie започва да се прилага тук през 2009 г. с подкрепата на Европейската комисия и впоследствие този и други успешни подходи за финансиране  се използват в цяла Европа.

Гледам на България с розови очила и според мен тук  е

истински рай

за онези, които искат да правят нещо. Когато обаче става дума за щастие, любов, развитие, хората си мислят само за хубавото, а голямата промяна е безпощадна. Сега България а е на нивото на Гърция през 80-те години на миналия век. Тук също върви изграждане на новото богатство и на новите капитали.  Точно затова активните хора имат

шанса

да са на правилното място в правилното време. Икономиката ще се развива, разбира се, със съпътсващите проблеми на растежа – увеличаване на недоволството, не всички ще са на едно мнение, ще има противоборство и трябва да свикнем с това.

Правил съм много проекти в съседните държави и имам лични наблюдения, че сред бившите соцстрани на Балканите България е най-развита днес. Трябва да запазим

лидерското място

и София да се превърне в своеобразна столица на региона. В информационните технологии имаме своя безспорно висок напредък. Потенциал за нас има хранителната индустрия, щом светът се обръща към здравословното хранене. Производството на модни облекла, както и сферата на дизайна са друга подходяща ниша. За да има икономически растеж, вече се налага да привличаме хора от чужбина и това не бива да са само българи. Вместо постоянното фокусиране как обратно да ги върнем, по-добре да отворим границите за трудовата миграция и да привличаме хора, готови да заживеят в България. Трябват ни повече българи по избор.

България е добро средище и от гледна точка на наличието на

пари за иновативно предприемачество

Има десетина фонда за рисково инвестиране. БФБ например първа в Европа пусна инструмента beam за по-ранно набиране на публични средства за малки и средни предприятия с цел насърчаване на техния растеж. Това възражда и самата борса. При усвояването на европейските средства България малко изостава, но пък имаме добре работещ Фонд на фондовете. Пари има, хората и идеите са по-голямото предизвикателство. 

Инвестиционната общност е надъхана, когато пандемията позатихне,  да започнем

с нова сила

да популяризираме нашите възможности. Знаем, че след всяка криза, следва възход. Колкото по-дълбок е бил застоят, толкова по-ускорен ще е растежът след това.  Пандемията предизвика спад, какъвто не познаваме от Втората световна война насам. И всички очакваме от 2022 Г. да започнат най-добрите години досега. Следващите 1-2 десетилетия ще са време на просперитет.

Дългият път

Макс Гурвиц е роден в Москва и когато става на 7 години, семейството му се мести в САЩ. Завръща се в Европа и в Нидерландия завършва право. Работи в Европейската комисия, след което натрупва и малко корпоративен опит. После с приятели правят портал за правни и нотариални услуги Regledit.nl и започват онлайн да предлагат юридическо обслужване. Бизнесът потръгва, но през 2011 г. го продават и тогава той идва в България. Фактор за това е българката Елина, с която се запознават в Германия, а по-късно тя става негова съпруга. Той се установява в София, а Елина няма планове да се завърне. Но след три години пътуване за всеки уикенд разбира, че Макс остава, съзрял наличието на енергия на бързата промяна. Тогава Елина прави обратен завой и отваря свой бизнес в София. Сега че­тири езика са като родни за Макс –  с родителите си говори на руски, със сестрите си на нидерландски, със съпру­гата си на български, а в бизнеса предимно на английски.

Коментари: 0