Туристическото министерство определи пет нови балнео дестинации

Първа в конкурса се класира община Костенец

Туристическото министерство определи пет нови балнео дестинации

Снимка: Pixabay

Министерство на туризма определи пет нови балнео дестинации в България. Победител в състезанието EDEN дестинации („Най-добри европейски дестинации“) по проекта „Здравен и балнео туризъм” е община Костенец, a нейни подгласнички са община Самоков (с. Белчин), община Баните, община Сапарева баня и община Ардино, съобщиха от туристическото министерство.

Проектът привлече вниманието на различни български общини, които притежават богати ресурси като здравни и балнео маршрути. Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014 – 2020 г.) COSME и стартира през април 2019 г. Крайният срок за кандидатстване бе 15 юли 2019 г. В допустимия срок в Министерството на туризма постъпиха седем кандидатури от общински администрации.

Целта на проекта е да се промотират нововъзникващи и малко познати български туристически региони, които са разработили специфични услуги въз основа на местните си природни ресурси, съоръжения и инфраструктура за развитие на здравен и балнео туризъм.

За  избраните 5 дестинации е извършено фотозаснемане и се подготвя брошура на български и английски език за популяризиране на техния потенциал. През този  месец ще се проведе и национална церемония за награждаване на избраните малко познати EDEN дестинации за здравен и балнео туризъм.

Коментари: 0