Турската инфлация скочи до почти 20%

Лирата записа нови загуби спрямо долара

Турската инфлация скочи до почти 20%

Снимка: БТА

5330 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Висока инфлация

Годишната инфлация в Турция се изкачи до 19.89% през октомври, което е най-високото ѝ ниво от две години и половина насам. Ускорението на поскъпването на кошницата от стоки и услуги обаче бе по-слабо от очакваното от анализаторите, анкетирани от Reuters.

Спрямо месец по-рано потребителските цени са се повишили с 2.39%, съобщи турският статистически институт. Анализаторите в социологическото проучване на Reuters прогнозираха 2.76% месечна и 20.4% годишна инфлация.

Производствената инфлация се повиши на месечна база през октомври с 5.24% при годишен ръст от цели 46.31%, показват още данните. Именно поскъпването на цените на производителите се смята за ранен индикатор на инфлацията в страната.

Централната банка шокира пазарите през септември, като започна цикъл на облекчаване. Оттогава тя намали лихвения процент с 300 базисни пункта, изпращайки курса на лирата до рекордно ниски нива. Институцията, под натиска на президента Ердоган, казва, че инфлационният ръст е временен. Анализаторите казват, че намаляването на лихвите е рискова грешка.

Годишната инфлация се е ускорила през 12 от последните 13 месеца и е била 19.58% през септември. Гуверньорът нa бaнĸaтa Шaxaп Kaвджъoглy oбяви миналата седмица, чe ce oчaĸвa 2021 г. дa зaвъpши c 18.4% pъcт нa цeнитe, ĸaтo зa cpaвнeниe юлcĸaтa пpoгнoзa бe зa инфлaция в paзмep нa 14.1%.

Турската лира отчита нови загуби в сряда след публикуването на данните. Към 10 ч. българско време валутата изгуби 0.35% от стойността си и 1 долар се търгуваше за 9.6379 лири.Подкрепи Economic.bg