Турската лира отчита втора положителна сесия

Валутата успя да възстанови почти цялата загуба, която бе натрупана в началото на тази седмица

Турската лира отчита втора положителна сесия

Снимка: Pixabay

Курсът на турската лира спрямо долара и еврото продължи да се възстановява и днес, воден от новината, че Катар е готов да инвестира 15 млрд. долара в страната. Информацията се появи в турския новинарски сайт NTV в сряда и веднага подкрепи турската валута, повишавайки кура и спрямо европейската с близо 6%. Днес поскъпването продължи, като към 10.30 ч. българско време ръстът беше вече 6.54 лири за долар, или 2.7% покачване.

Информацията за катарските инвестиции излезе точно след срещата между турския президент Реджеп Ердоган и катарския шейх Тамим бин Хамад ал-Тани в сряда.

Благодарение на двете борсови сесии турската валута почти навакса загубите, регистрирани в края на миналата и началото на тази седмица. В понеделник курсът достигна близо 8 лири за евро, което е абсолютен рекорд в историята на новата турска лира.

Новината за възможността южната ни съседка да получи толкова голяма валутна „инжекция“ успя да заглуши поне временно ефекта от разгарящата се търговска война между САЩ и Турция. Вчера Ердоган обяви, че вдига двойно митата на някои вносни стоки от САЩ като автомобили, алкохол и тютюн. Това отговор на двойното увеличение на тарифите, което въведе САЩ за Турция по отношение на стоманата и алуминия.

Коментари: 0