Турската лира удари ново историческо дъно

Валутата спада отчасти заради призиви за предсрочни избори от опозиционни партии

Турската лира удари ново историческо дъно

Снимка: Unsplash

5528 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турската лира се срина до ново историческо дъно, като се обезцени в петък с близо 1%. Валутата, която е най-губещата от началото на годината в световен мащаб, падна до 8.6 за 1 долар. Причината за тази обезценка са опасенията за глобалната инфлация и очакванията, че скоро централната банка на страната ще намали вместо да повиши лихвените проценти. Валутата отслабна срещу щатските пари отвъд дъното, достигнато през ноември 2020 г.

Лирата потъна с 16% от средата на март, когато президентът Реджеп Тайип Ердоган внезапно уволни харесвания от пазарите гуверньор на централната банка Наджъ Агбал и го замени с Шахап Кавчиоглу, който критикува неотдавнашните повишения на лихвените проценти. Въпреки че турската инфлация се е повишила до над 17% през април, банката се очаква да намали лихвения процент от 19% през следващите месеци.

Лирата пада в продължение на четири търговски сесии отчасти заради призиви за предсрочни избори от опозиционни партии вследствие на неподкрепени обвинения срещу държавни служители. Поредицата обвинения този месец от Седат Пекер, чиито видеоклипове в YouTube са гледани от милиони, принудиха Ердоган да защити вътрешния си министър и да настоява, че изборите ще се състоят едва през 2023 г., както е планирано.

Лирата е загубила повече от половината от стойността си през последните три години, тъй като Ердоган направи няколко рокади на централната банка, а правителството му използва неортодоксална политика, която, според анализаторите, оставя икономиката по-уязвима на кризи. Резервите в чуждестранна валута спаднаха през последните две години, тъй като държавните банки продадоха около 128 млрд. долара, за да стабилизират лирата, оставяйки Турция потенциално уязвима, ако компаниите и банките имат проблеми с изпълнението на високи задължения по външния дълг.

Агбал, който предшестваше Кавчиоглу в централната банка, бе начело по-малко от пет месеца и бе назначен ден, след като лирата регистрира последното си рекордно ниско ниво през ноември. Агресивното повишаване на лихвените проценти на Агбал привлече чуждестранни инвеститори и за кратко обърна тенденцията на движение на валутата.

Но Тата Госе, анализатор в Commerzbank, смята, че публичното противопоставяне на Ердоган на високите лихви и бързите му смени в ръководството са навредили на доверието на централната банка.

По-късно в петък S&P Global ще прегледа рейтинга B+ на Турция като потенциално понижаване може допълнително да понижи валутата.

Коментари: 0