„Турски поток“ ще струва $19 млрд.

Изграждането на морската част трябва да започне на 1 октомври

„Турски поток“ ще струва $19 млрд.
168 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Приблизителната стойност на проекта за газопровод „Турски поток“ възлиза на 19 млрд. щатски долара, съобщава кореспондентът на Българското национално радио в Турция Нахиде Дениз. Цената ще е за изграждането му както по дъното на Черно море, така и на сушата.

Проектът бе анонсиран след среща на руския президент Владимир Путин с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, паралелно с декларирането от руска страна на отказ от реализация на мащабния „Южен поток“.

910 километра от газопровода ще минават по дъното на Черно море, от които 660 км. съвпадат с трасето на тръбата, която трябваше да стигне до българския бряг. След това 260 км. по суша ще осигурят връзка с гръцката газопреносна мрежа. Предвижда се капацитетът ѝ да е 63 млрд. кубически метра газ годишно, а 50 млрд., от които да стигат до хъб на турско-гръцката граница.

Плановете са първите количества да бъдат доставени на 30 декември 2016 г., с което да се прекрати транзита на руски газ през Украйна. Ако това се случи, то България ще загуби получаваните сега транзитни такси за количествата предназначени за Турция и Гърция. Идеята е страните в Югоизточна Европа да купуват синьото гориво от Турция, което ще я превърне във втория най-голям доставчик на руски газ на континента след Германия.

Морската част трябва да започне да се изгражда на 1 октомври тази година, а трасето на сушата – на 15 декември.

До „Турски поток“ се стигна, след като „Южен поток“ стана заложник на кризата в Украйна и най-обтегнатите отношение между Русия и Запада от Студената война насам. Руският президент обвини България за краха на проекта, а българските власти все още твърдят, че нямат официален документ за спирането на проекта.

Наскоро Путин обяви, че ако Европейската комисия и България желаят, може да се мисли за вариант за изграждане и на тръба, сходна с „Южен поток“.

Подкрепи Economic.bg