Турция няма да влезе в ЕС, ако върне смъртното наказание

Членството й в НАТО също е застрашено

Турция няма да влезе в ЕС, ако върне смъртното наказание

Преговорите за членство на Турция в Европейския съюз, които продължават повече от десетилетие, ще бъдат прекратени, ако страната въведе смъртната присъда. Това заяви в Берлин говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт, предаде ТАСС.

Турските власти и Ердоган заговориха за връщането на смъртното наказание в деня след нереализирания опит за военен преврат.

Зайберт обяви ясната позиция на Германия и страните-членки на ЕС. Те категорично отхвърлят подобен вид наказание. „Страна, в която има смъртно наказание не може да бъде член на Европейския съюз. Следователно, въвеждането му в Турция означава край на преговорите по присъединяване“, гласи изявлението на Берлин.

Турция е държавата, която в продължение на повече от 10 години води преговори за присъединяване към търговския съюз. Според Анкара основната причина за това е, че ЕС е изграден от християнски държави и не желае да има 80 млн. мюсюлмани в своите редици. Някои от страните-членки продължават да не искат Турция да стане част от Съюза, като най-силният противник на това е Франция.

Въпреки предишните опити, фактическите преговори за членство стартираха след като Реджеп Ердоган дойде на власт. Засега обаче няма особен напредък.

Самите турски граждани не смятат, че страната се нуждае от подобно членство. Сега обаче Турция е в критичен момент на икономическа криза, гражданска война с кюрдите, терористични атентати и неуспехите във външната политика след избухването на Арабската пролет, по-конкретно провала в Сирия.

Ако въведе смъртното наказание, възможността за присъединяване към ЕС няма да е единственото, което Турция ще загуби. Ако не успее да запази демокрацията след опита за преврат, страната може да загуби и членството си в НАТО. За това предупреди държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде Independent. Той призова турското правителство да продължи да спазва върховенството на закона. „НАТО също има изисквания, уважаващи демокрацията“, обоснова се Кери.

Коментари: 0