Турция очаква спад на инфлацията и ускоряване на икономическия растеж

Средносрочната прогноза на югоизточната ни съседка предполага, че тя очаква да възстанови растежа си от преди валутната криза

Турция очаква спад на инфлацията и ускоряване на икономическия растеж

Снимка: Pixabay

Турският финансов министър Берат Албайрак представи новата средносрочна икономическа прогноза на Турция. В документа се залага икономически ръст през тази година, близък до нулата, и забавяне на инфлацията, пише Bloomberg.

По думите Албайрак до края на годината ръстът на потребителските цени в Турция ще се забави до 12%, след като през август статистиката отчете 15% инфлация. До края на 2020 г. правителството очаква ръстът на цените да се охлади и да падне до 8.5%, както и до 6% до края на 2021 г.

Очакванията на турския финансов министър за брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. са неговият ръст да достигне 0.5%, а до пет години да е 5%.

Новата икономическа прогноза предполага, че Турция се стреми да се върне към нивата на растеж, наблюдавани преди валутната криза от миналата година. Тъй като икономиката на югоизточната ни съседка е все още крехка, но показва признаци за възстановяване, започва да се очертава един правителствен подход, фокусиран върху създаването на стимули за банките да увеличат кредитирането, докато същевременно понижават лихвите.

Изявлението на Албайрак също така показва, че турските политици остават предпазливо оптимистични относно движението на потребителските цени. Турската централна банка наскоро заяви, че инфлацията може да се понижи под прогнозираните от нея през юли 13%, а причината за това би била отслабналите рискове от слабо търсене.
Коментари: 0