Турция отвори границите си за чужденци

До 15 юни българите, влизащи в Гърция, се поставят под 7-дневна карантина

Турция отвори границите си за чужденци

Снимка: МВР

5400 ~ 1 мин. четене

От 11 часа днес Турция отвори границите си за всички чужди граждани, които влизат с коли, автобуси и микробуси, съобщиха от пресцентъра на „Гранична полиция“. До преди това през граничните пунктове са пропускани само турски граждани. 

По информация на гръцките гранични власти, от 1 до 15 юни гражданите на страни членки на ЕС, включително и български граждани, при влизане в Република Гърция подлежат на 7-дневна карантина на посочен от тях адрес. След 15-ти юни обаче ограниченията трябва да отпаднат и пътуването между България и Гърция да е свободно. За това се договориха министър-председателят на България Бойко Борисов и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, по време на среща на лидерите на Балканите в края на месец май. 

По отношение на границата ни с Румъния, временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. По информация на румънските гранични власти, цитирана от „Гранична полиция“, от 25 март български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес.

Мерките не се прилагат за водачите на товарни превозни средства с капацитет над 2,4 тона. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП „Русе – Гюргево“ и ГКПП „Видин – Калафат“. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

Подкрепи Economic.bg