Туск и Джонсън в спор кой от двама им е „Г-н без сделка“

Brexit е сред основните теми на срещата на върха на Г-7

Туск и Джонсън в спор кой от двама им е „Г-н без сделка“

Снимка: Колаж /снимки БТА

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск влязоха в спор днес за това кой ще бъде виновен, ако Великобритания напусне ЕС на 31 октомври без сключено споразумение, пише Reuters.

Туск каза пред репортери в Биариц, че би бил готов да чуе идеи от Джонсън как да се избегне Brexit без сделка, когато двамата се срещнат в неделя в кулоарите на срещата на върха на Г-7 във френския морски курорт. Той изрази надежда, че на британския премиер няма да му хареса да остане в историята като „Г-н без сделка“. 

По-късно Джонсън отвърна задочно на думите му, като каза, че всъщност Туск ще си сложи тази мантия, ако Великобритания не стигне до споразумение за излизане от Блока. Според него ЕС трябва да излезе от заслона и да съдейства за договора. „Ако Доналд Туск не иска да си тръгне като Г-н без сделка, надявам се, че тази точка ще се има предвид и от него“, коментира Джонсън пред журналисти във Франция. 

Три години след референдума за Brexit Обединеното кралство се намира в повече от трудна политическа криза. По план страната трябва да напусне ЕС на 31 октомври, но изходът от това все още изглежда неясен. 

Лидерите на Блока многократно заявиха, че няма да отварят споразумението, което по-рано Тереза Мей сключи. Спорната точка в него е т.нар. предпазен механизъм, който цели да предотврати връщането на проверките на границата на Северна Ирландия, част от Великобритания, и Република Ирландия, член на ЕА. Джонсън, от своя страна, сега се надява, че хаотичността, скрита в идеята за Brexit без сделка, да върне преговорите назад. 

Brexit и последиците от него са сред основните теми на срещата на върха на Г-7 във Франция, която стартира днес. 

Коментари: 0