Учени: Автономните коли ни правят по-лоши шофьори

Рефлексите на водачите стават по-забавени, показва ново проучване

Учени: Автономните коли ни правят по-лоши шофьори

Снимка: Pixabay

620 ~ 1 мин. четене
Автор: Борислав Вълов

Глобалното навлизане на автономни коли в забързаното ежедневие на хората ще повлияе на шофьорските им умения и ще ги направи по-слаби заради липсата на необходимост от персонално управление. Това показва ново изследване на учени от Нотингамския университет.

В него са взели участие 49 мъже и жени на различна възраст, които са шофирали по час и половина дневно на симулатори и с течение на определеното време са подобрявали нивото си. После са влезли в ролята на водач-пасажер в симулирана автономна кола, но когато дошъл момент те отново да карат и да управляват, се установило, че реагират по-зле и взимат неправилни решения, допускайки по-често грешки. 

Учените установили още, че водачите, които разчитат до голяма степен на автономния тип шофиране, се оказват с притеснително отслабнала подготовка, особено ако се наложи да си върнат контрола над волана. Също така рефлексите им са по-забавени.

При автономен режим на движение, шофьорите има възможност да четат, пишат, да решават кръстословица и да прекарват времето си в социалните мрежи. За да поеме управлението над автомобила, водачът се нуждае от няколко секунди, които може да се окажат решаващи.Подкрепи Economic.bg