Най-малките ученици може да се върнат в клас само с регулярни тестове

Министерството на финансите има готовност да осигури средства за закупуването им

Най-малките ученици може да се върнат в клас само с регулярни тестове

Снимка: Красимир Свраков

10156 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Връщането на учениците от 1. до 4. клас в учебните заведения трябва да бъде приоритет на държавата. Като това може да се случи в реалистичен период между 7-10 дни, но при условие, че всички деца бъдат тествани преди да влязат в клас. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров по време на среща с министрите от кабинета при президента Румен Радев.

„Връщането на учениците трябва да се случи плавно, като с приоритет да бъдат тези от 1. до 4. клас. Това, което трябва да се направи, за да се случи връщането им в най-ранен срок, е да се осигурят безплатни бързи тестове, които да бъдат щадящи, а не приложимите сега, с които да се проверява статута на ученика преди да влезе в клас. За да се осигурят обаче трябва съдействието на Министерството на финансите“, заяви Кацаров.

Просветният министър проф. Николай Денков посочи, че „филтър“ на входа на училището е добра практика, която се наблюдава в други страни.

„В последната седмица има рязка промяна на средата, в която децата учат. От 15 септември до към 10 октомври, броят на карантинираните учители се увеличи около 3 пъти, а броят на карантинираните деца около 5 пъти. С други думи имаме около 12 000 деца. Средата, в която започна учебната година се промени значително. Около 15 септември само 6% от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни процентът се движи между 10 и 15%. През работните дни около 15 септември по около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни, докато през последната седмица говорим за бройки около 400-500 деца на ден регистрирани”, каза Денков.

В хода на разговорите в президентството Валери Белчев, министър на Министерството на финансите, заяви, че ако има дори и минимална възможност децата да се върнат в клас, то МФ ще съдейства по всякакъв начин.  

„Децата освен на здраве имат право да ходят на училище и да бъдат щастливи. Те не могат да бъдат заложник на тази пандемия. Съвсем отговорно заявявам, че Министерството на финансите няма да пести нито стотинка. Ще получите пълната подкрепа на нашето ведомство”, каза той.

Кацаров добави, че ако повече хора се ваксинират, вероятността да се стигне до нова вълна на заразата е по-малък.

„Противоепидемичната мярка се взема, за да се прекъсне предаването от един човек на друг. Локдаунът не води до трайно решаване на проблема. Той ще прекъсне за кратко предаването на болестта, но след известно време отново се налага да има такъв и затова това не е ефективно трайно решение. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече възможността за нов ръст на заболелите намалява", каза още здравният министър. 

Подкрепи Economic.bg