УНСС прави интерактивна карта на контрабандата в Европа

Университетът е закупил сървър и софтуер с финансиране от PMI Impact, глобална инициатива на Philip Morris

УНСС прави интерактивна карта на контрабандата в Европа

Снимка: Economic.bg/Цветан Петров

Автор: Цветан Петров
Нов софтуер ще представи цялостна картина за контрабандата в Европа. Това бе обявено от проф. Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" и декан на факултета "Икономика на инфраструктурата" в УНСС. Той представи напредъка по университетския проект „Идентифициране на риска от контрабанда и фалшифициране (анализ на бизнес процесите и пространствения аспект)”.

Средствата за новия софтуер и за сървъра, необходим за работата му, са в размер на 10 хил. долара. Финансирането на целия проект, който освен техническата обезпеченост, включва и цялостен анализ на контрабандата на тютюневи изделия в Европа и свързаните с това други престъпления, се осигурява от PMI Impact – глобална инициатива на Philip Morris International за подкрепа на проекти, борещи се с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления.

Сървърът се помещава в сградата на УНСС, а част от преподавателите са в изследователския екип на проекта. Специализираният софтуер беше определен от ръководителя на проекта проф. Димитър Димитров като „нещо като Google Maps, само че доста по-сериозно, по-тежко и изискващо ресурси”.

„Изобщо за методите ни много ни помагат тези информационни технологии. Колегите често ми казват, че дадено нещо може да стане за 2 часа, но подготовката за тези 2 часа трае около 2 месеца – докато се инсталират всички неща и се започне работа с тях”, каза още Димитров.

Учените обясниха, че е много важно да се разгледа как териториалното разположение и пречки по маршрутите влияят на разпространението на контрабандни стоки, тъй като в момента основният източник на данни са митниците и затова не е много ясно какво се случва с контрабандата в самите страни на Балканите, а и в цяла Европа.

„Това, което ние правим, е улеснение за анализите на колегите и евентуално за бъдещото преподаване. Тоест, тези няколко свързани приложения, които са с голям код, ако бъдат одобрени впоследствие някои въпроси по проекта могат да бъдат доразработени”, коментира доц. Георги Пенчев от Катедра „Национална и регионална сигурност” в УНСС.

Покупката на сървъра и софтуера е само една от многото стъпки, направени по академичния проект, започнал на 1 август 2017 г. Планът за изследванията е разгърнат в шест фази, като до около месец се очаква да приключи третата от тях. Именно следващите фази включват анализ на контрабандата на тютюн и тютюневи изделия от пространствен аспект и затова купеният софтуер вече се изпробва и предстои да заработи на 100%.

Освен технически подобрения, предстои да се усъвършенства и методологията на изследванията. Това е нужно, защото учените се стремят да намерят връзките между нивата на контрабанда и други фактори, като например равнището на корупция, нивото на брутния вътрешен продукт (БВП) и доколко и как влияе по-силната правна рамка в някои държави. По думите на екипа, който работи с данни от 186 държави, събирани в периода 2011-2016 г., вече е установена несъмнена връзка по т.нар. „Балкански маршрут" между организираната престъпност и пренасянето на контрабандни цигари и тютюн.
Коментари: 0