Уолстрийт поставя нови рекорди

Нефтът поевтиня за пореден ден, след като запасите на лек суров петрол в САЩ бяха повече от очакваното

Уолстрийт поставя нови рекорди

Снимка: Pixabay

756 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари отново са в серия, поставяйки рекорд след рекорд с всеки изминал ден. Оптимизмът на Уолстрийт се засили след вчерашната среща на Федералния резерв, на която председателя Джеръм Пауъл обясни, че темповете за изкупуване на ДЦК ще намалеят още този месец, но не даде ясен знак кога може да се очаква вдигане на основния лихвен процент в страната.

Според Пауъл това би могло да се случи, само ако работната ръка в САЩ стигне задоволителни нива, като това е възможно с пълното преодоляване на Delta варианта на COVID-19. Други показатели, които дадоха надежда на реалната щатска икономика са активността в непроизводствения сектор и този на услугите, които предоставиха повече от задоволителни резултати, което допълнително се хареса на инвеститорите. В края на деня Dow Jones и S&P 500 напреднаха с 0.29% и 0.65% респективно, а NASDAQ се покачи с 1.04% след силно представяне на технологичния сектор.

В Европа индексите бяха с разнопосочни резултати, но на сутринта най-вероятно ще приемат добре новините отвъд Океана – DAX се увеличи с 0.03%, докато FTSE 100 намаля с 0.36%.

Нефтът поевтиня за пореден ден, след като запасите на лек суров петрол в САЩ бяха повече от очакваното. Спадът дойде в деня преди срещата на ОПЕК, на която не се очакват промени на квотата петрол на пазара. Най-близкият фючърсен контракт на WTI се търгува на цени от 80.11 USD.

Златото също поевтиня поради скок в доходността на щатските облигации и като цяло липсата на риск след обръщението на Фед – тройунция се търгува на цени от 1 770 USD.

Акценти днес

Икономически данни – Среща на ОПЕК и седмични молби за помощи при безработица в САЩ

Днес ни очакват доста икономически данни както от Европа, така и от Щатите. Срещата на ОПЕК преди обед е главното събитие за деня, последвано от нивата на индекса на производствените цени на Еврозоната, а следобеда по традиция е седмичните молби за помощи при безработица в САЩ. В късният следобед ще разберем и запасите на природен газ в Щатите.

Инструмент на фокус

Total

Акциите на компанията в крайна сметка успяха да пробият над двете локални съпротиви, които задържаха цената в диапазон 35-41 EUR. Ситуацията с енергийните източници в Европа със сигурност дадоха тласък към ръста, като сега следващата цел е възвръщане към нивата над около и над 50 EUR – нива, поддържани от компанията през последните над 10 години. Макар и да наблюдаваме спад през последните няколко сесии, трендът все още е възходящ; при евентуален спад 50-периодната експоненциална пълзяща средна е първата цел пред продавачите.

USD/JPY

Валутната двойка впечатлява с ръста си през изминалия месец, породен от силната позиция на долара на пазара. Сега наблюдаваме известна консолидация около 114-114.5 JPY, като дори на дневна графика може да определим началото на фигура „глава с рамене“. Причина да мислим в тази посока е факта, че сегашната цена не е преодоляна от 5 години насам, обособявайки моментната зона като такава със силно психологическо значение. При възможен спад най-близката по-сериозна подкрепа почти съвпада с 50 EMA около нивото 111.

Wheat

Най-близкият фючърсен контракт на пшеницата наскоро преодоля равнището от около 775 USD, което дълго време се опъваше на купувачите, и сега устремно гледа към висини, недостигнати от над 10 години. Лошо време в САЩ и Русия, главно характеризирано с остра суша, е катализаторът зад сериозния ръст на суровината, като търсенето все така не стихва. Много анализатори предвиждат цена на контракта от над 1000 USD, но засега първата цел е трайно установяване над 800 USD. MACD линиите поддържат бичи сантимента, а самата цена се намира на прилично разстояние от 50 ЕМА.

Dow Jones

Индустриалният индекс на Щатите потвърди сериозната подкрепа, която получи около ниво 34 000 пункта, показа колебания около ниво 35 000 пункта, като това  в крайна сметка предсказа повторно гонене на рекордите поставени през лятото. Там имаше известна съпротива, която, обаче, не след дълго беше преодоляна, за да стигнем до сегашната седмица, изпълнена с рекорди. Срещата на Фед определено беше в полза на фондовите пазари, така че още нови рекорди в идните дни са много вероятни.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.htmlПодкрепи Economic.bg