Уолстрийт продължава да вярва на Тръмп за данъчните облекчения

Американските лихви все по-близо до повишение през март

Уолстрийт продължава да вярва на Тръмп за данъчните облекчения

Снимка: Pixabay

3809 ~ 3 мин. четене

Председателят на Фед Джанет Йелън отхвърли възможността централната банка да отговаря с повишения на лихвите при всяка промяна на данъците и плановете за разходи на президента Доналд Тръмп. Тя уточни, че такива промени ще се правят само ако се базират на търсенето и инфлационните цели са под заплаха.

Председателят на Фед в Бостън Ерик Розенгрен заяви, че централната банка може би ще трябва да повишава лихвите по-агресивно от прогнозираните три промени за тази година. Той допълни, че очаква най-малко изпълнение на прогнозите от декември, които бяха за по три повишения на лихвите през всяка от следващите три години. Според Розенгрен БВП ще бъде по-висок, тъй като безработицата е спаднала под равновесните нива.

Председателят на Фед във Филаделфия Патрик Харкър повтори, че очаква Фед да продължи с покачванията на лихвите. Според него са необходими три промени през тази година. При постигнатите цели за заетост и почти достигната инфлация, въпроса който ще вълнува Фед  занапред ще е икономическия растеж.

Индексът на потребителските цени в САЩ отчете най-голям ръст след февруари 2013. Повишението е 0.6% на месечна база при очаквания за 0.3% и 2.5% на годишна база при прогнози за 2.4% и предишна стойност от 2.1%. Базовият индекс нарасна съответно за месеца и годината с 0.3% и 2.3% при очаквания за 0.2% и 2.1%.

Продажбите на дребно се покачиха с 0.4% на месечна база, при очаквания за покачване от 0.%. Без автомобилите ръстът е 0.8% спрямо прогнози за 0.4%.

Индустриалното производство слезе с 0.3%, след увеличение от 0.6%. Очакванията бяха за липса на промяна.

Доларът не успя да се възползва от силните данни и нарасналите очаквания за повишение на лихвите през март. Най-добре се представиха австралийският и новозеландският долар, тъй като медта успя да се задържи над подкрепата от 270 долара. Австралийският долар продължи да напредва и проби нивата от 0.77. 

Американските лихви все по-близо до повишение през март

Доходността по облигациите в САЩ отново нарасна по цялата крива заради добрите икономически данни и речите на представители на Фед, които увеличиха залозите на пазарите за повишение на лихвите през март. Доходността по 10-годишните книжа е вече близо до най-високите нива на затваряне за 2017.

Доходността по 10-годишните гръцки облигации скочи, тъй като все още не могат да се уточнят параметрите на спасителния план, а министър-председателя коментира, че суровите мерки ще имат разрушителен характер върху нацията.

Намаленото производство на ОПЕК под съмнение

Търсенето на злато се запазва и това доведе до минимален негов растеж. Все по-големите очаквания за повишение на американските лихви през март и добрите новини за икономиката не попречиха на жълтия метал, който приближава 200-дневната пълзяща средна. Неин пробив ще сигнализира за допълнителни възможности за растеж.

Петролът спадна, тъй като доклада за запасите в САЩ изненада пазарите и показа тяхно увеличение от 9.53 милиона барела при прогнози за далеч по-слабо увеличение от 3.5 милиона барела. Породиха се и съмнения за намаленото производство на ОПЕК, тъй като засега всичко се базира на документи, а реално доставките не намаляват. Производството пък на Либия ще продължава да расте.

Продължава растежът на акциите в Европа и Америка

Акциите в САЩ отново растяха, а Тръмп повтори обещанието си, че плановете за данъчни облекчения ще бъдат скоро обявени. И трите основни индекса на Уолстрийт затвориха на нови рекордни стойности.

Европейските индекси скочиха за седми пореден ден, като начело беше финансовият сектор.

Подкрепи Economic.bg