Управляващият орган откри много злоупотреби с европари по ОПИК

Най-много са нередностите в приоритетния Северозападен регион, а държавата признава, че не постига желания резултат

Управляващият орган откри много злоупотреби с европари по ОПИК

Снимка: БТА

5090 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Управляващият орган по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 откри множество злоупотреби с европейските средства. По време на брифинг днес министърът на икономиката Даниела Везиева обяви, че от сключените общо близо 3000 договора за безвъзмездна помощ на стойност над 2.6 млрд. лв., са регистрирани нередности при 333 от тях. Везиева не можа да каже точно за каква сума са нарушенията и каква ще е стойността на корекцията.

Тя обаче знаеше, че най-много от нередностите са в Северозападния регион на страната, който беше обявен за приоритетен в рамките на програмния период. Общо 1/3 от злоупотребите с европейски средства са именно там, като наложените финансови корекции са за 24 млн. лв. Общо за периода са подписани 930 договора с фирми, регистрирани в Северозападния регион, на стойност 478 млн. лв. проблеми управляващият орган е открил при 94 договора.

Окончателните резултати за усвоените по оперативната програма средства ще излязат едва след нейното окончателно приключване, което значи чак след 2022 г., тъй като по някои програми се преговаря за удължаване на срока. Везиева каза, че се е задействала и европейската прокуратура, която приоритетно се занимава със злоупотреба с европейски средства.

По думите на Везиева проверката е установила, че средствата наистина са дадени по утвърдените бизнес планове на всяка една от фирмите с идеята да се подобри бизнес средата и чрез безвъзмездната помощ и да се търсят косвените ефекти за жизнения стандарт на хората в приоритетния регион. Държавата е дала тези пари за повишаване на производителността на малките и средни предприятия, за тяхната конкурентоспособност и ориентация към износ.

Искаме да кажем, че държавата наистина се е опитвала да подпомогне бизнес средата през грантовите схеми, защото е важно да виждаме ефекта от всеки един лев помощ, но косвените ефекти, които търсихме, приоритизирайки Северозападния регион, не ги виждам“, каза Везиева.

Тя обеща при грантовете, които са предвидени в Плана за възстановяване, да бъдат разработени допълнителни и опростени мерки, които да дадат по-добър ефект и да не сме свидетели отново на злоупотреба с европейски средства.

За съжаление нашата народопсихология е свързана с това да печелим нещо, без да правим нищо. Ако като общество не променим това, колкото и грантови помощи да дадем, ефектът няма да бъде реален“, каза Везиева.

От данните, които изнесе, става ясно, че IT фирмите също злоупотребяват с грантовете. Така например 42 компании от този сектор са декларирали, че работят в Северозападния регион и по тази линия са получили грантове, но реално наетите служители са в други райони на страната.

Има случаи, при които дадена фирма, получила европейски средства за дейността си в този приоритетен регион на страната, вече не са там. Везиева не можа да каже дали тези фирми са фалирали, или просто са се преместили на друго място.

Подкрепи Economic.bg