Уседналостта вече ще е фактор при приема на първокласници

Това предвижда нова система за райониране на първокласниците на Столична община

Уседналостта вече ще е фактор при приема на първокласници

Снимка: Economic.bg

Столична община предвижда при приема на първокласници от училищата вече да бъде вземана предвид уседналостта на семейството, пише bTV. Общината започва ново райониране на първокласниците, като то вече няма да е единствено на териториален принцип, а ще се отчита и гъстотата на населението в определения район.

Причината за промяната е столичното 51-во училище, в което бяха приети една четвърт от кандидатствалите през лятото първокласници.

Най-много точки ще получават децата, които живеят в района на училището над 3 години, независимо дали по постоянен или настоящ адрес. Ако кандидатите са повече от местата, с предимство ще се приемат децата с увреждания, сираците, децата, чиито братя или сестри са в същото училище, деца от подготвителната група.

Потърпевши вероятно ще са новодомците. Директорът на 51-во училище Асен Александров коментира, че се получава ситуация, в която хората си купуват дом в хубав квартал за много пари и се оказва, че никъде не могат да запишат детето си и трябва да го направят в съседен квартал.

От общината обаче уверяват, че този сценарий няма да се сбъдне. Предвиждат да построят пет нови училища. „За да може дори и там, където по някаква причина няма училища, през следващите години да изградим”, обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Коментари: 0