2,4% увеличение на заплатите на служителите на ЕС

То ще натовари бюджета със 100 млн. евро годишно

2,4% увеличение на заплатите на служителите на ЕС
3701 ~ 1 мин. четене
Служителите в институциите на ЕС ще получат увеличение на зплатите с 2,4% тази година, което от своя страна ще натовари бюджета със 100 млн. евро годишно. 

Решението е предизвикало противоречиви коментари с оглед на изискването към държавите членки да намалят разходите си за администрация, пише Mediapool, цитирайки RTL. 

Обяснението за подобно решение се корени в допълнителната натовареност на чиновниците в последните месеци, пише медията. В същото време, макар националните ведомства да са били натоварени не по-малко, там такова повишаване не се обсъжда. За последните 5 години служителите в институции на ЕС са получили увеличение с 1% на заплатите си. Занапред индексацията ще се извършва автоматично.

Немалко се обявиха против идеята, тъй като тя ще разпали допълнително антиевропейските настроения. Според тях чиновниците не правят достатъчно, за да решат проблемите пред ЕС - мигрантите, гръцката криза, разпадането на Шенген и предстоящият британски референдум. 

Заплатите в европейските институции се определят спрямо различни категории и варират между 3000 и 20 000 евро на месец. Освен това те получават значителни допълнителни приходи и се ползват с ограничено данъчно облагане. 
Подкрепи Economic.bg