\"В Европа няма друга държава, реагирала толкова бързо и върнала бежанци\"

Мигрантите били излъгани, че отиват в Македония, обясни Борисов

\
224 ~ 2 мин. четене

"В Европа няма друга държава, която да е реагирала толкова бързо и да е върнала бежанците", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след спешното съвещание, което свика в Благоевград заради нахлуването на две големи групи нелегални мигранти. По думите му стиковката между властите е била на много добро ниво.

Премиерът посочи, че пробив на българо-гръцката границата не е имало. Първата група мигранти е заловена веднага при влизането им в България. А втората – в товарния влак, са били засечени от уред и веднага са свалени на гарата. Борисов увери, че полицията и армията са много внимателни, тъй като в групите има деца, за които е осигурено всичко необходимо.

"Мигрантите са били излъгани, че отиват в Македония. Не са знаели, че идват в България. По 200 евро им е събрано от трафикант, който говори гръцки, който гръцки власти също не го знаят кой е, но сега по линия на службите, ще се опитаме да го установим", обясни премиерът.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова също даде висока оценка на работата на институциите.

„За по-малко от 24 часа реализирахме това, което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди. Всеки си знаеше отговорностите. Действаха автоматично, изключително бързо", посочи Бъчварова. Тя допълни, че е провела разговор с гръцкия си колега Николаос Тоскас, който я е уверил, че Атина бързо ще съдейства за реадмисията на мигрантите. „Това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим, и силен знак към трафикантите, които организират тези хора и ги подвеждат", каза още вицепремиерът.

Нелегалните имигранти, които бяха задържани в товарния влак, вече са предадени на гръцките власти, съобщи от своя страна директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов и уточни, че общо 96 души са преминали границата. "Знаете от вчера имаме опит за преминаване на държавната граница – две групи, 40 души по-малката група и след това една група от 56 човека, която е била задържана в товарен влак", каза той. Той очаква втората група мигранти също да бъде върната в Гърция в рамките на 10-ина дни, след като бъдат обработени документите на хората и приключи досъдебното производство.

Ангелов изтъкна, че страната ни е реагирала много бързо, като това до голяма степен се дължи на проведеното учение "Граница 2016". 

Подкрепи Economic.bg