Германия обмисля повече свободи за ваксинираните

Според здравния министър получилите две дози от ваксините трябва да се считат като отрицателни за COVID-19

Германия обмисля повече свободи за ваксинираните

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан призова за по-големи свободи за хората, които са ваксинирани срещу COVID-19. Пред в. Bild am Sonntag той каза, че тези хора могат да се радват на по-големи свободи, в това число да ходят на фризьор или в магазините. Според института за инфекциозни болести „Роберт Кох“ хората с две дози от ваксините не трябва да бъдат поставени под карантина. Шпан казва, че това правило е важно за собствениците на магазини на дребно и за поетапното отваряне на икономиката на страната, базирано на тестовете за коронавируса.

Според здравния министър онези, които са получили и двете дози на ваксините, трябва да бъдат третирани като хора с негативен тест за коронавируса, което ще облекчи ежедневния живот насред пандемията.

„Роберт Кох“ смята, че рискът от предаване на заразата от онези, които са получили две дози, е нисък. И може да бъде намален още повече при спазване на ограничения, като самоизолация при поява на първи симптоми или носене на маски и спазване на физическа дистанция, смята Лотар Вилер, ръководителят на института.

Здравният министър обаче подчерта, че първи приоритет сега е страната да се справи с третата вълна на пандемията.

В тази връзка министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер призова за унифициране на правилата в цялата страна. Според него обществото иска подобна унификация, както и вписването на правилата в закон.

Подобна позиция изрази и Маркус Зьодер, премиерът на Бавария. „Нужни са унифицирани правила вместо бъркотия от невъзможни правила в различните провинции“, заяви той.

Коментари: 0