В най-тежката криза: Правителството продължава да работи на принципа „проба-грешка“

Със заповед на здравния министър за три часа беше блокиран международния транзит през България, но властта осъзна размера на щетата

В най-тежката криза: Правителството продължава да работи на принципа „проба-грешка“

Снимка: Economic.bg/Архив

11269 ~ 2 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

След като преди три часа държавата, със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, на практика блокира транзитния трафик от Европа и Азия към Турция, преди малко това ограничение бе отменено. Както и при първата заповед, така и сега, не става ясно защо се прави това "упражнение", което удря силно както бизнеса, така и шофьорите.

Около 14.30 ч министър Кирил Ананиев "обнародва" на сайта на ведомството първата заповед, с която забранява транзитното преминаване през страната ни на тежкотоварни камиони от 67 държави по света, които отиват към Турция. Най-логичната причина за издаването на тази забрана  са километричните опашки, които се вият на ГКПП „Капитан Андреево“ от няколко дни. Вероятно забраната щеше да прекрати увеличаването на колоната, но мотиви не бяха изтъкнати от ведомството.

Сега, три часа по-късно, заповедта за блокирането на границите вече я няма, а на нейно място има нова, с която се отменя старата (вече липсваща на сайта).

Това е поредният случай за хаотични действия от страна на правителството, което чрез заповеди на министъра на здравеопазването регулира неадекватно икономическия живот в страната по време на епидемията от COVID-19. Припомняме, че при обявяването на извънредното положение на 13 март министър Ананиев издаде заповед за затваряне на абсолютно всички обекти на територията на страната, с изключение на хранителни магазини и аптеки. Няколко часа по-късно, вероятно осъзнавайки мащаба на действията и след множество публични критики от страна на бизнес организациите, заповедта изчезна и на нейно място се появи нова, която вече затваря само определени обекти - заведения, ресторанти, молове и т.н.

След това премиерът Бойко Борисов се скара публично на медиите, че са отразили първата заповед, а в следващите няколко дни и седмици финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев бяха заети да обясняват на журналистите, бизнеса и обществеността, че трябва да следват втората заповед. 

И докато при предишния гаф щяха да пострадат само българските фирми, сега блокадата на практика засяга международния бизнес, който има нужда от коридор за доставка на продукти.

Коментари: 0