В САЩ разследват популярното приложение Robinhood на българина Влад Тенев

Финтех компанията жъне успехи сред инвеститорите, но и все повече регулаторни опасения

В САЩ разследват популярното приложение Robinhood на българина Влад Тенев

Снимка: Robinhood

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Финтех приложението Robinhood на българина Владимир Тенев, по известен зад океана като Влад, набра множество суперлативи в последно време, но заедно с това си навлече и проверка от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) в САЩ. Регулаторът разследва компанията за предполагаемо лошо управление, предава Bloomberg.

Robinhood Markets – компанията зад приложението за търговия с акции без такси и комисионни, печели вниманието на инвеститорите и наскоро успя да достигне оценка от 11.2 млрд. долара, след пореден кръг на финансиране с рисков капитал. Платформата привлича интереса на по-младата аудитория, давайки ѝ възможност лесно да инвестира на капиталовите пазари.

Финансовият стартъп е основан през 2013 г. от Владимир Тенев и неговия партньор Байджу Бат, като българинът е и изпълнителен директор на компанията.

В началото на май Robinhood съобщи, че само през 2020 г. е успял да добави над 3 млн. потребители, половината от които са направили своите първи инвестиции тъкмо в платформата. Днес ползвателите на приложението наброяват около 13 млн. – скок от шестте милиона през 2018 г. и единия милион, достигнат през 2016 г.

Числовите постижения окрилиха надеждите за възход на Robinhood. Бързо растящите цена и потребители на платформата са едно от доказателствата за промяна в индустрията за борсова търговия, която изглежда все по-лесно достъпна за масовия потребител благодарение на демократизацията на процеса.

Междувременно успехите на финтеха лесно подхраниха слуховете за скорошното му превръщане в публична компания. С възхода на компанията се появиха множество проблеми: прекъсвания на търговията, ядосани клиенти и регулаторни сондажи, пише Bloomberg.

Наред с увеличаващата се популярност, през първата половин година Robinhood привлече и над 400 жалби по свой адрес в американските агенции за защита на потребителите, около четири пъти повече отколкото конкурентите ѝ Charles Schwab и Fidelity Investments.

Какво проверява SEC?

Оплакванията са от начинаещи инвеститори, опитващи да разберат защо са загубили пари от опции за акции или са с ликвидирани акции заради необходимост от изплащане на маржин заеми.

Сред спънките, които потребителите са посочили, е и голям срив на платформата от началото на март, когато Robinhood спря да работи за повече от един ден. Блокажът съвпада с надигналите си страхове от коронавируса и последвалата волатилност на пазарите. Някои жалбоподатели съобщават, че са загубили хиляди долари, тъй като не са могли да продадат вложенията си. Други се оплакват от пропуснатата възможност за печалба.

Най-обезпокоителното за инвеститорите обаче е, че на фона на целия хаос не е имало на кого в Robinhood да се обади човек, за да поиска помощ. Мнозина дори не успяват да намерят телефонен номер за връзка.

Сега SEC и Регулаторният орган на финансовата индустрия разглеждат инцидента, като фокус на вниманието им е липсата на обслужване на клиенти, съобщи Bloomberg. Стартиралото разследване повдига основателни въпроси и поставя под известно съмнение безоблачното бъдеще на плановете на компанията.

Коментари: 0