В САЩ са склонни на радикален данък за борба с климатичните промени

Ако бъде приет, едно четиричленно семейство може да получава по 2000 долара годишно

В САЩ са склонни на радикален данък за борба с климатичните промени
328 ~ 2 мин. четене
Ново допитване сред 2000 американски гласоподаватели е установило огромна подкрепа за ограничаване на климатичните промени чрез радикален план за нов данък върху отделените от компаниите и домакинствата въглеродни емисии, пише Quartz.

Около 95% от поддръжниците на Демократическата партия и 65% от тези на Републиканската са отговорили положително на въпроса „Трябва ли правителството да вземе мерки спрямо промените в климата”. 56% от тях са се съгласили с идеята за въпросния данък. Проучването е било проведено от международната организация Climate Leadership Council, която популяризира въвеждането на висок данък за отделените въглеродни емисии с цел тяхното намаляване.

Планът на организацията би довел до данък от 40 долара за всеки изхвърлен в атмосферата тон въглероден диоксид от домакинствата и компаниите. Впоследствие данъкът постепенно ще се увеличава с времето. Събраните средства биха се връщали на домакинствата, спазили ограниченията за емисии, под формата на месечни плащания.

Ако се въведе този план, прогнозира организацията, САЩ биха могли да надхвърлят ангажиментите, които имаха по Парижкото споразумение за климата преди да се оттеглят. Това твърдение е потвърдено и от независимата изследователска група Resources for the Future.

В изследването на Climate Leadership Council е било попитано дали респондентите биха подкрепили такъв план за намаляване на въглеродните емисии, по който събраните от данък „емисии” средства да се изплащат обратно ежемесечно. 56% от анкетираните са се съгласили с тази идея, а 26% - не.

Когато на респондентите е била дадена възможност те да решат за какви други цели да се използват събраните пари, 38% са поискали да се разпределят като дивиденти за всички американски граждани, 12% са поискали средствата да се инвестират в насърчаването на електроенергия от вятърни и соларни централи, други 12% са поискали да се погасява външният дълг на САЩ, а 10% са сметнали, че е парите трябва да отидат за изграждане на нова инфраструктура в САЩ.

Редица икономисти в САЩ отдавна обясняват, че въвеждането на данък „водороден диоксид” е най-ефективният начин за борба срещу климатичните промени. Според тях без такъв данък, правителствата по света субсидират употребата на изкопаеми горива.

В световен план вече в поне 40 страни е въведена някаква форма на данъчно облагане на въглеродните емисии. В Холандия например вече плащат до 60 долара на тон отделен въглероден диоксид. Проблемът в САЩ е, че политиците игнорират призивите на икономистите.

Планът за данък върху въглеродния диоксид е разработен от Джеймс Бейкър и Джорд Шулц, които са бивши държавни секретари на САЩ. Идеята им обещава да носи до 2000 долара годишно на едно четиричленно семейство в страната. Планът е подкрепян и от бившите председатели на американския Федерален резерв Джанет Йелън и Бен Бернанке. Зад идеята застават дори някои големи петролни компании, автопроизводители, застрахователни и хранителни фирми и природозащитни организации.
Подкрепи Economic.bg