В САЩ ще похарчат 7 млрд. долара за Хелоуин

Най-голямата част от средствата отива за страховити костюми

В САЩ ще похарчат 7 млрд. долара за Хелоуин
216 ~ 1 мин. четене
Американците ще похарчат  7,4 милиарда долара тази година за приготовления за Деня на Вси Светии или Хелоуин, който отбелязват по традиция в нощта срещу 1 ноември.  

Най-голямата част от сумата отива за закупуването, ушиването или наемането на костюми. Американците по традиция обичат да се дегизират като вещици, зомбита и вампири или като популярни герои от анимационни или игрални филми или от романи. 

Тази година обаче хит на пазара са и костюми, имитиращи защитните облекла на медиците, работещи с болни от ебола хора.

Главният парад по повод Хелоуин ще се състои днес в Ню Йорк. Хелоуин  е "пренесен" в Америка от имигранти от Ирландия. В основата на празника е езическото вярване, че в тази нощ душите на умрелите се връщат у дома.

Празникът е католически. Утвърден е от папа Григорий IV през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

Хелоуин е особено популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада. Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция.

На 1 ноември келтите празнували Нова година - Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците.

Коментари: 0