В столичния транспорт най-после може да се купи е-билет

Заплащането му става през телефона с дебитна или кредитна карта, както и през мобилния оператор

В столичния транспорт най-после може да се купи е-билет

Снимка: Красимир Свраков

В столичния градски транспорт най-после ще може да бъде закупена електронна карта за еднократно пътуване. Функционалността е част от интегрираната автоматизирана система за електронно таксуване, която в момента е в тестов режим и ще заработи напълно през май.

Картата е на стойност от 1.60 лв. и се купува и онлайн през приложението MPASS на адрес: https://sofia.mpass.bg. До момента през MPASS се предлагаха само дневна и нощна карта за пътувания.

Билетът е за еднократно пътуване и представлява QR код, с който влизаме в метро или показваме на контрольорите, които го сканират, за да проверят дали е валиден. След час и половина той вече няма да е активен. Ако пътуването не се осъществи, билетът изгаря.

Заплащането му става през телефона с дебитна или кредитна карта или през мобилния оператор, който в края на месеца прибавя към сметката на абоната цената на закупените билети.

Обещанията на общината бяха, че функцията ще стартира през 2020 г., след което стана ясно, че ще се забави до 2021 г. След голямо обществено недоволство обаче през декември диpeĸтopът нa Цeнтъpa зa гpaдcĸa мoбилнocт Димитъp Дилчeв заяви, че до месец софиянци ще могат да си купуват през телефона и еднократен електронен билет за пътуване с градски транспорт.

През последните месеци беше предизвикателство закупуването на билет за градския транспорт, тъй като заради пандемията водачите спряха да ги предлагат, а на много спирки няма обекти за продажбата им.

 

Коментари: 0