Велико Търново минава под закрилата на ЮНЕСКО

Градът ще кандидатства за списъка със световно културно наследство

Велико Търново минава под закрилата на ЮНЕСКО

Велико Търново ще бъде включен в Индикативния списък на ЮНЕСКО за градове и обекти, които представляват световно културно наследство. Това стана ясно след среща на кмета Даниел Панов с генералния директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова.

Двамата обсъдиха кандидатурата на старопрестолния град за списъка на световното културно наследство. Велико Търново ще кандидатства с груповия ансамбъл „Старият град”, както и със средновековните църкви в квартал „Асенов” и с. Арбанаси, съобщава Kmeta.bg. 

До края на годината обектите трябва да бъдат вписани в Индикативния списък на ЮНЕСКО, след което предстои същинската процедура по кандидатстване.

Даниел Панов запозна генералния директор на Органзиацията на обединените нации за образование, наука и култура Ирина Бокова с дейностите по социализация и частична реставрация на крепостта Трапезица. Той представи също новите проекти за обновяването на 40 улици и площадни пространства в Стария град, за създаването на Археологически парк в кв. „Асенов” и за реставрацията на музеи и знакови сгради паметници на културата.

Кметът на Велико Търново разказа на Ирина Бокова паметни моменти от историята на Второто българско царство, като влезе в ролята на гид при посещение в Мултимедийния посетителски център. 

Ирина Бокова бе в Старата столица за откриването на паметник на създателя на Старопланински събор „Балкан Фолк”.

Коментари: 0