Валери Симеонов се отказа да ограничава парите за партиите

Председателят на НФСБ ще търси „по-широк консенсус“ измежду различните формации в парламента

Валери Симеонов се отказа да ограничава парите за партиите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Председателят на НФСБ и коалиционен партньор в управлението на страната Валери Симеонов изтегли предложенията си за налагане на таван върху субсидиите и даренията за политическите партии. Днес в парламента трябваше да се гледа точка, която предвиждаше лимит от 6 млн. лв. годишна държавна субсидия за политическите формации и 10 хил. лв. максимално дарение от физическо лице за календарна година.

„Ние от „Обединени патриоти“ внесохме предложението си, което е свързано със Закона за политическите партии, в който новият елемент е ограничаване на правото за финансиране от физически лица и фирми на политическите партии“, коментира Симеонов пред журналисти в Народното събрание, цитиран от „Фокус“.

„Сутринта имахме политически съвет с ръководството на ГЕРБ, НФСБ и ВМРО. Обсъдихме въпроса и по тяхна молба и настояване решихме да изтеглим този законопроект и да го внесем в момента, в който получим едно по-широко съгласие и консенсус в Народното събрание. С други думи, засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може да не се превръща в говорилня толкова важна тема“, обясни още Симеонов.

Според него идеята е да има по-широк консенсус. „В коалицията се разбрахме да потърсим малко по-широко съгласие“, посочи още той.

Коментари: 0