Вълка от Уолстрийт: Предлагането на криптовалути е най-голямата измама

Според Джордан Белфърт много хора ще се опарят и е по-лошо от това, което той е направил

Вълка от Уолстрийт: Предлагането на криптовалути е най-голямата измама

Снимка: Икономика

Първоначалното публично предлагане на криптовалути (Initial coin offering, ICO) е "най-голямата измама на всички времена". Това е мнението на финансиста Джордан Белфърт, първообраз на главния герой във филма "Вълка от Уолстрийт", който даде интервю пред Financial Times.

Според него това е "гигантска измама, която ще опари много хора" и че е "далеч по-лошо от всичко, което някога съм правил".

Белфърт лежа 22 месеца затвор за измами с ценни книжа и пране на пари, след като организира финансова къща, която продава евтини ценни книжа на инвеститори. От затвора той написа книга за живота си на брокер, която после бе филмирана. Главната роля във "Вълка от Уолстрийт" бе изиграна от актьора Леонардо Ди Каприо.

Първоначалните публични предлагания на криптовалути представляват нова форма на онлайн набиране на средства, в която новосъздадените фирми издават токени (единици криптовалута) срещу реални пари, които се ползват за финансиране на съответния проект.

Предлагането на виртуални валути стана изключително популярно тази година, като досега по този начин са набрани над 2 млрд. долара.

Регулаторите в Китай и Южна Корея обаче забраниха процедурата, а регулаторният орган на Обединеното кралство предупреди инвеститорите, че ICO носят "много висок риск".

Белфърт заяви пред "Файненшъл таймс", цитиран от "Бизнесинсайдър": "Вероятно 85% от хората там нямат лоши намерения, но проблемът е, че ако 5 или 10% се опитват да ви измамят, това е истинско бедствие".
Коментари: 0