Външно пак потвърди: България няма да гони руски дипломати

14 страни от ЕС по-рано днес обявиха такава мярка

Външно пак потвърди: България няма да гони руски дипломати

Снимка: МВнР

„Към момента няма промяна. България не е вземала решение да гони руски дипломати от страната“. Това заявиха от министерството на външните работи пред БГНЕС. 

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви във Варна, че 14 страни-членки ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, подложени на въздействието на нервно-паралитичен газ в британския град Солсбъри на 4 март. 

До този ход се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна. 28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва. 

Германия, Франция и Полша досега казаха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чешката република и Литва – по трима, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия – един.

САЩ обявиха, че ще изгонят 60 руски дипломати, а Канада - четирима.
Коментари: 0