Варуфакис: Ципрас е предател

Ситуацията на гръцкия премиер е много по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед

Варуфакис: Ципрас е предател
Автор: Илия Лазаров

Още преди да е започнала официално, предизборната кампания в Гърция се изостри и се превърна в същинска война. В първите редици на битката, готови за истински античен двубой, навлязоха 2 силни фигури и доскорошни съюзници – бившият финансов министър Янис Варуфакис и премиерът Алексис Ципрас.

В типичния си стил и без капка притеснение Варуфакис атакува бившия си работодател за начина му управление на измъчваната от кризата страна. Според него Ципрас „се е предал“ пред наказателните искания на кредиторите, стремейки се да запази платежоспособността на страната.

Вместо да остане верен на платформата против строгите икономии, която донесе изборната победа на неговата СИРИЗА, младият премиер е позволил на егото си да надделее, желаейки да се превърне „в новия Дьо Гол или по-скоро Митеран“, съобщава в. Guardian.

Коментирайки неочаквания ход на Ципрас да свика предсрочни парламентарни избори, Варуфакис заяви: „В онази нощ Ципрас взе решение за референдум не само за да се предаде пред тройката, но и за да приложи условия за тази капитулация на базата на това, че е по-добре да го направи едно прогресивно правителство, което се отвращава от сделката, отколкото да го остави в ръцете на местните слуги на Тройката, които биха се предали с ентусиазъм.“

В резултат на това СИРИЗА не само е предала надеждите на европейското движение срещу бюджетните съкращения, но и е мутирала в нещо напълно неочаквано. „Вече сме свидетели на тази мутация в нашата партия и правителството. Тези, които бяха изложени на нея, се обърнаха срещу онези, които отказаха да мутират. Резултатът е една разделена СИРИЗА, която нашите избиратели, смелите хора, гласували с „Не“ на референдума, не заслужават“, твърди Варуфакис.

Критиката е най-сериозната, която бившият финансов министър предприема спрямо бившия си ръководител. Така Варуфакис се дистанцира се от човека, за когото направи толкова много и от чието име водеше тежките преговори с еврозоната и МВФ през последните 6 месеца.

Според него решението на Ципрас за оставка и нови избори (трети за последната година) е резултат от съгласувани усилия от страна на лидера да изчисти партията от несъгласните. „Затова е ясно, че щом веднъж си започнал да прилагаш определени политики, вече е несъстоятелно постоянно да повтаряш: Внасям за гласуване в парламента закона Х, въпреки че го смятам за вреден.“

„В един момент или подаваш оставка, или премахваш това несъответствие, започвайки да вярваш, че законът Х всъщност не е чак толкова лош“, обясни бившият финансов министър.

„Ципрас все още притежава силата на инерцията, дошла с усещането, че той бе в ролята на Давид и правеше всичко възможно да победи Голиат“, каза Аристидис Хацис, доцент по икономика и право в университета в Атина.

„От октомври, когато започнат да се усещат първите негативи от строгите реформи и хиляди фирми започнат да фалират, положението ще бъде много трудно за всяко правителство, особено такова от лявото политическо пространство“, подчерта Хацис.

„Варуфакис греши. Добрият сценарий ще е, ако Ципрас наистина се превърне в Митеран и съумее да направи успешните политически обратни завои по примера на френския лидер. Гърция се нуждае от това, ако иска да избегне задаващата се перфектна политическа и икономическа буря“, завърши експертът. 

Коментари: 0