Васил Караиванов: Икономическият модел на „София Тех Парк“ е сбъркан

Предишните ръководства са поставяли приоритет върху материалната база и са пренебрегвали човешкия фактор

Васил Караиванов: Икономическият модел на „София Тех Парк“ е сбъркан
Икономическият модел на държавния „София Тех Парк“ е сгрешен фундаментално от предишните ръководители, което е довело до сегашното му състояние. Мнението бе изразено от председателя на Съвета на директорите на компанията Васил Караиванов пред БНР, който от понеделник, 20 март, официално е част от новото ръководство. Според него досега приоритет на всички ръководители (бел. ред. - общо петима от създаването му) са били сградите, машините и инфраструктурата, докато човешкият фактор е бил оставен на заден план.

„София Тех Парк трябва да е място, където да срещат науката, образованието и бизнесът. А за да се се случи това, трябва да има добре работещи лаборатории, много добър климат за развитие на стартиращи компании и много добър климат за технологичен трансфер“, каза Караиванов.

Той няма обяснение защо моделът е бил така обърнат досега, но и смята, че няма нужда да се гледа много назад. „Няма смисъл да търсим много назад защо е обърнат икономическият модел. Сега ще опитаме да го обърнем и да заработи по правилния начин“, каза той.

Васил Караиванов обясни и за броя на наемателите. „В бизнес инкубатора има над 70% запълване на капацитета с новостартиращи компании. Лабораториите обаче не са добре оборудвани и няма осигурен човешки ресурс“, коментира още Караиванов.

Следващата седмица ръководството на „София Тех Парк“ ще обяви конкурс за продажбата на  право за строеж, за да sе изгради нова сграда, в която да се помещават високотехнологични компании. Ресурсът от продажбата ще ни е много нужен в момента, защото ни трябват пари“, добави съветникът на икономическия министър. По неговите думи основен фокус на ръководството ще бъде оптимизацията и увеличаването на приходите.
Коментари: 0