Във Великобритания започнаха изборите за евродепутати

Резултатите от вота ще станат ясни в неделя

Във Великобритания започнаха изборите за евродепутати

Снимка: БТА

384 ~ 1 мин. четене
Във Великобритания започна провеждането на изборите за Европейски парламент. Страната трябва да изпрати 73 свои представители в новия ЕП. 109 млн. британски лири е очакваната цена, която Великобритания ще трябва да плати за провеждането на евровота.

Мандатът на британските народни представители в Европарламента обаче може да се окаже кратък. Това ще се случи, ако скоро британският премиер Тереза Мей намери начин да извади страната си от Европейския съюз.

Избирателната активност на европейски избори във Великобритания обикновено е ниска. Brexit обаче може напълно да преобърне прогнозите.

Засега най-важното около тези избори в Обединеното кралство е фактът, че те изобщо се провеждат. Резултатите ще станат ясни в неделя след приключване на изборния ден във всички европейски страни.

Преди 5 години Найджъл Фараж спечели европейските избори. Проучванията и сега му предричат победа. А управляващите консерватори вероятно ще останат на четвърто място след опозиционните Лейбъристи и Либералдемократите. Алтернативата на Фараж е новата формация „Промяна за Обединеното кралство” на тези, които искат отмяна на брекзит и втори рефрендум, вероятно ще получи само 5% от гласовете.

Днес за Европейски парламент гласуват и в Холандия. А утре – в  Ирландия и Чехия, в събота – в Латвия, Малта, Словакия и отново в Чехия, а в неделя – в останалите страни от ЕС. Право на глас на този вот имат общо 427 млн. пълнолетни граждани на Европейския съюз. Те мога да гласуват във всяка една от държавите от съюза.
Коментари: 0