Възобновяемите източници удрят рекорд, но емисиите продължават да растат

За 10 години глобалният капацитет на инсталациите, базирани на възобновяеми енергийни източници, се е удвоил

Възобновяемите източници удрят рекорд, но емисиите продължават да растат

Снимка: Pixabay

През 2017 г. светът продължи да разгръща обхвата на използване на слънчева и вятърна енергия, поставяйки нов рекорд за капацитета на възобновяемите източници в електрическата мрежа. 

Парите за „зелени“ инсталации са били над два пъти повече от сумата, изразходвана за ядрени и изкопаеми горива, сочи годишният доклад за състоянието на глобалното затопляне, публикуван от организацията REN21. 

За 10 години глобалният капацитет на инсталациите, базирани на възобновяеми енергийни източници, се е удвоил. Както е видно от графиката по-долу, през 2007 г. той се е равнявал на 1000 гигавата, докато през миналата година – над 2000 гигавата. 


Ръстът обаче не е достатъчен, за да се намалят емисиите, пише Quartz. Само през миналата година глобалното търсене на енергия се е увеличило с 2.1%, но за сметка на това нисковъглеродните източници не са успели да отговорят на темпото и да предложат достатъчно енергия. В резултат на това въглеродните емисии, свързани с енергията, са се нараснали с 1.7%, което е първото  увеличение от четири години насам. 

Излиза, че въпреки хвалбите за ръста на възобновяемите източници, човечеството все още разчита в голяма степен на изкопаемите горива. Поглед назад към изминалите 30 години показва,ч е въпреки нарастването на нулевите въглеродни източници като ядрени, слънчеви и вятърни, светът продължава да получава 80% от енергията си от въглища, нефт и природен газ. 


Графиката по-горе показва глобалната употреба на изкопаеми горива като дял от цялостното енергийно потребление през годините. 

От REN21 изтъкват, че днес широко се дискутира бъдещето, когато хората ще разчитат на 100% възобновяеми източници на енергия. „Когато стане дума за отопление, охлаждане и транспорт, ние се „разхождаме“, сякаш имаме цялото време на света“, коментира изпълнителният секретар на организацията Рана Адиб. 

Коментари: 0