Вдигат завод за 150 млн. евро във Велико Търново

Готвят се 10 големи строителни проекта, отварят се стотици нови работни места

Вдигат завод за 150 млн. евро във Велико Търново

Строителството и инвестиционната активност във Велико Търново се раздвижиха. В града и около него се строят над 10 големи обекта. Дейността е между 3 и 4 пъти по-мащабна от първите шестмесечия на предходните 3 години. Това личи както от работата на майсторите на терен, така и от предложенията и съгласувателните становища, които разглеждат в кметството, съобщава Kmeta.bg.

Най-голямата инвестиция е дело на австрийска компания, която строи съвременна фабрика за дървени плоскости по модел на производствата им в Залцбург. Стойността й се очаква да достигне до 150 млн. евро. С нови бази разполага голям местен завод за сладолед и фабрика за сладкарски изделия. Пред стартиране е строителството на предприятие в IT сектора, с което ще бъдат разкрити стотици работни места. В близост до Южния пътен възел започва изграждането на голям строителен хипермаркет.

Своеобразно събуждане претърпяха и замразените строежи. Довършени бяха сгради, по които не се работеше в продължение на години. На първо място в тази група е големият търговски комлекс „Скай център”, който се намира до Съдебната палата във Велико Търново. Вторият мол, както е известен обектът, бе замразен през 2010 г. заради финансови проблеми на инвеститорите. 

Три години по-късно комплексът стана собственост на Първа инвестиционна банка. От финансовата институция решиха да инвестират в довършването му. Няколко големи магазини вече работят, заедно с десетки офиси.

Ренесанс претърпява и жилищното строителство. Местните компании възобновиха вдигането на блокове. Инвеститорите активно работят по обекти в квартал „Картала”, край централния булевард „Никола Габровски” и в широкия център на града, където ще бъде обособен миниквартал „Мармарлия” с над 22 хил. кв. метра застроена площ, собствени улици и парк.

Над 550 ще са новите жилища, които ще са на разположение на купувачите в съвсем близко бъдеще. Цените на необзаведените нови апартаменти варират между 340 и 430 евро на кв. м. Разликите зависят от това в коя част на града е строителството, какво е изложението на жилището и др.

Наскоро лично икономическият министър Божидар Лукарски потвърди за завишения инвестиционен интерес към Велико Търново и обеща, че край старата столица ще бъде създадена нова и съвременна индустриална зона. 

Общината и кметът Даниел Панов са създали проект за 2 млн. лева, с който изцяло ще обновят градската среда в Западната промишлена зона. Средствата са гарантирани по ОП „Региони в растеж”, а планираната дейност е част от одобрената инвестиционна програма.  

Коментари: 0