Вече има лесна за разбиране карта на метрото

Тя е съставена от българския геодезист Стоян Стоянов

Вече има лесна за разбиране карта на метрото
6392 ~ 1 мин. четене

Геодезистът Стоян Стоянов е съставил нова карта на софийското метро, която да е лесна за разбиране. Той я публикува на профила си в платформата Medium.com.

„Информацията за това как функционира това заплетено кълбо, наречено транспортна мрежа, е под формата на карто — схеми раздавани безплатно в информационните центрове, табла на спирките, на входовете на метрото, на възлови места с голям пътникопоток като гари, летища и пристанища, да не пропуснем и известни туристически културни забележителности. Те остават от голяма важност, въпреки ерата на интернет в джоба ни“, коментира Стоянов. „За мен лично, въпреки че Лондонското метро е с традиции в областта на подобен вид навигация, Московският Метрополитен е недостижим за сега — и като сложност на схемата, и като дизайн“, допълва той.

Именно от руския пример българинът е почерпил вдъхновение, за да създаде общо две нови карти за софийското метро. Едната е само на линиите на подземната железница, а на другата са нанесени и трамвайните маршрути.
В коментар под публикацията си Стоянов обяснява, че е направил двете карти за удоволствие, както и че не очаква някаква възвръщаемост за труда си. Цялата публикация на геодезиста можете да прочетете тук.

Подкрепи Economic.bg