Велев: Икономическата криза ще бъде невиждана, ако няма трансгранични коридори

Туристическит бизнес първи се разболя от COVID-19

Велев: Икономическата криза ще бъде невиждана, ако няма трансгранични коридори

Снимка: Economic.bg/Архив

Икономическата криза ще бъде още по-голяма и с непредвидими последствия, ако няма трансгранични коридори към Европа. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в интервю за „Фокус“ по повод разразилата се пандемия от COVID-19 и ефектът й върху икономиката.

„Първата и най-неотложна мярка, за която ние бихме апелирали, когато става дума за подкрепа на бизнеса, е да се осигурят транспортни коридори. Става дума за трансгранични коридори, тъй като нашата икономика е отворена и половината от брутния вътрешен продукт (БВП) се реализира чрез износ и без транспортни коридори към Европа икономическата криза ще бъде много по-голяма и с непредвидими последици. Този въпрос трябва да бъде решаван на европейско равнище“, обясни Васил Велев.

Според него един от първите сектори, които са се „разболели“ от коронавируса, е туризмът. „Това са туроператори, свързаните с туризма индустрии, хотели, ресторанти, транспорт. Но при въвеждането на тези необходими извънредни мерки безспорно ще бъде засегнат и секторът на културата, на спорта, където също работят хора и получават доходи. Не на последно място ще бъде засегната и цялата индустрия, тъй като вече са затруднени доставките както на материали, така и спедицията на готова продукция“, каза той.

Необходими са още мерки за подкрепа на доходите на хората при намалено работно време или при затваряне на предприятия, допълни Велев.

„Третата група проблеми са свързани с подкрепа на самите предприятия, за да не фалират, особено за засегнатите сектори, като те са свързани главно с отлагане на плащания, преструктуриране на кредити и директна финансова подкрепа. Вече редица държави в ЕС оповестиха такива мерки“, подчерта Васил Велев.

Според Васил Велев се очакват по-малко приходи в бюджета и увеличени разходи, като тежестта на кризата трябва да бъде справедливо разпределена, щетите и загубите справедливо компенсирани.

Коментари: 0