Велев: Пазарът на ток за бизнеса има всички признаци на организирана престъпна група

Казусът създава несигурност за бизнеса и компаниите обмислят дали да продължат да се разширяват тук

Велев: Пазарът на ток за бизнеса има всички признаци на организирана престъпна група
2327 ~ 2 мин. четене
Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "Нова телевизия" тази сутрин. Той говори и от името на останалите работодателски организации - БСК, БТПП и КРИБ, по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността.

Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Ситуацията създава абсолютна несигурност на пазара на електроенергия у нас и ключови предприятия като "Аурубис", например, обмислят дали да инвестират повече и да се разширяват в България", коментира Велев. 

„На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара "Ден напред" беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-скъп ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегаватчас, а всички около нас са на 44”, коментира Велев. „Според нас това се прави умишлено“, каза той, като смята, че  хората едва ли може да са чак толкова некомпетентни.

„Чрез НЕК и ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, на ТЕЦ „Варна”, на Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-високи от тази цена”, обясни той. „Като се плати скъп ток, се плащат по-малко заплати или се вдига цената и хората плащат по-скъпи стоки, т.е. взима се от хората“, изтъкна още председателят на АИКБ.

Коментари: 0