„Великата защитна стена“ на Китай отслабва

В магазина на Android е пуснато официално приложение, което обаче изисква регистрация с личните данни на потребителите

„Великата защитна стена“ на Китай отслабва

Снимка: smartwell.com.au

Приложение, пуснато тази седмица в Китай, позволява ограничен достъп до съдържание в западните социални медийни сайтове, забранени от правителството, като YouTube например. Това е първият продукт на голяма китайска технологична фирма, който помага на интернет потребителите да заобикалят „Голямата защитна стена“ на страната.

Апликацията Tuber беше добавена в магазина на Android за трети страни от дъщерно дружество на Qihoo 360, най-голямата китайска фирма за киберсигурност. Приложението, което оттогава има милиони изтегляния, все още не се предлага в магазина на Apple.

Въпреки че подобни прокси приложения не са новост в Китай, където услугата за виртуална частна мрежа (VPN) обикновено е необходима, за да могат местните потребители да влязат в сайтове като Google или Facebook, появата на Tuber предполага леко отслабване на „Голямата защитна стена“, пише Reuters.

Въпреки че го приветстват, някои потребители се оплакват от бавната работа на приложението. Препратките към чувствителни политически въпроси, като репресиите на площад Тянанмън през 1989 г. и протестите в Хонконг също са цензурирани отчасти.

Потребителите на приложението трябва също да се регистрират с лична информация, като номера на личните си карти и истински имена, като същевременно бъдат предупредени да не се засягат държавните интереси и да не се противопоставят на социалистическата система в страната.

Коментари: 0